Achtergrond
De Westerschelde is de linker (westelijke) vertakking van de Zeeschelde bij Antwerpen. De rechter (oostelijke) tak is tegenwoordig bekend als de Oosterschelde.
De rivier de Schelde (frans: L’Escaut, latijn: Scaldis) ontspringt in het noorden van Frankijk bij Gouy. Tot aan Gent wordt ze nog de de Bovenschelde genoemd en vervolgens Zeeschelde tot aan de Nederlandse grens. Langs het gehele stroomgebied van de Schelde wonen ongeveer 10 miljoen mensen.
De Westerschelde heeft een open verbinding met de Noordzee en is een belangrijke vaarroute voor de scheepvaart naar Antwerpen. Langs de oevers bij Vlissingen, Terneuzen en Antwerpen is de chemische-, metaal- en elektroindustrie sterk vertegenwoordigd. Ook voor de industrie in het achterland vormt de Westerschelde een onmisbare transportader voor zowel zeevaart als binnenvaart. Elk jaar varen ruim 50.000 schepen deze route. Per dag passeren 150 schepen de boulevard van Vlissingen.
De Westerschelde is een moeilijk bevaarbare route door de grote verschillen tussen eb en vloed. Sterke stromingen en zandplaten zoals bij het Nauw van Bath zijn vormen risicofactoren voor aanvaringen of vastlopen van schepen. Grote zeeschepen zijn verplicht bij Vlissingen een loods aan boord te nemen.
Behalve voor de beroepsvaart lopen er twee recreatieve vaarroutes (tussen Terneuzen en Vlissingen en tussen Terneuzen en Hansweert) die deel uitmaken van de Deltaroute.
De lengte van de Westerschelde is 113 km
Westerschelde in het nieuws
Westerschelde weetjes
|
|